Kanatlı küçük haşerelerden olan sinekler dünyanın her yerinde ve her kıtasında bulunurlar. Sinek ve kara sineklerin yapıları ve şekilleri yaşadığı yere ve türüne bağlı olarak değişir. Sineklerin vücudu üzerinde uçmasına ve havada dengede durmasına yarayan uçma organları vardır. Sinekler küçük yapılı hayvanlar olup boyları genellikle birkaç mm den 1cm ye kadar olabilirler.
Sineklerin vücudu üzerinde çok ufak yapıda tüyler bulunur. Ve vücudunun alt kısmında toplam 6 ayağı bulunur. Sinekler genellikle bir yerden bir yere uçarak geçerler. Sinekler yaşadığı alanda 3km'lik alana hüküm ederler.
Böcekler arasında en iyi şekilde uçan böcekler sineklerdir. Öyle ki sinekler havada uçarken hareketsiz bir şekilde havada askıda kalabilirler.
Sinekler bulunduğu yaşama alanına bağlı olarak farklı şekillerde beslenir ve hem bitkisel besinleri hem de hayvansal artıkları besin olarak kullanırlar. Sinekler daha çok pis ve atık maddelerin olduğu yerlerde uçuşurlar. Yumurtalarını ise sulu ortamlara bırakırlar. Sinekler çiftleştikten sonra en yakın sulu alanlara gidip bu kısımlara her defasında 150 - 200 kadar yumurta bırakırlar. Sinekler yumurtasını koloni halinde bırakır. Sinekler insanlar için tehlikeli olan canlılar olup yaşam alanlarına ortalama her beş dakikada bir dışkılarını bırakırlar.
Sinekler aç kaldıklarında insanlardan ve diğer canlılardan kan emer ve insanı sokarlar. Su ve besin ortamına bırakılan sinek yumurtaları ortamın sıcaklığına bağlı olarak aynı gün içinde açılır. Çıkan larvalar 1 hafta içinde kanatlanırlar ve uçarlar. Sinekler insanların yaşam alanlarına şu şekilde mikrop bulaştırırlar sinekler ayaklarıyla, gerek ağızları, gerekse dışkıları ile yiyeceğimizin üzerine mikrop bulaştırıp yiyeceğimizi bozarlar.
Sinek ve karasinekler ile insanlara bulaşan hastalıklar:
Hepatit
Çocuk felci
Gıda zehirlenmeleri
Verem
Daire
Kolera
Dizanteri
selmonalis
Alerjik hastalıklar gibi birçok hastalıklar insanlara sinekler tarafından bulaşır.
SİNEK İLAÇLAMA
Sinek ve karasinek ilaçlama için kullanılan ilaçlar ve ilaçlama yöntemleri farklıdır. Sinekler ile mücadelede ilaçlama mutlaka ya akşam saatlerinde ya da sabahın erken saatlerinde olmalı. Sinek ve karasineklerin ilaçlamasında mutlaka sineklerin ürediği yerler tespit edilmeli. Bu alanlar ıslah edildikten sonra ilaçlanmalı. Sinek ve kara sinek ilaçlamada bu haşerenin alanına bağlı olarak farklı yöntemler kullanılmalı. İlaçlama için ya sisleme ya da boyama yöntemleri kullanılarak yapılmalı. Sinek ilaçlama için kesinlikle dışardan alınan böcek ilaçları etki etmez. Sinek ilaçlama genellikle açık havada olduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Yoksa etraftaki insanlara büyük zararlar verir.