böcek ilaçlama

VİRÜS ve HASTALIKLARA KARŞI İLAÇLAMA

Kış mevsiminde güneş ışınlarından daha az yararlanmanın yanı sıra, yoğun strese maruz kalmak da bağışıklığımızın düşmesine neden olarak bizi enfeksiyona açık hale getiriyor.

İlaçlama yaptırmak bu hastalıkların önlenmesinde çözüm olarak kullanılabilir.

Detaylı Bilgi...

Böcek ilaçlama

Her üremelerinde yüzlerce yumurta bırakan ve hızla üreme sağlayan böcekler ile mücadele etmek gerçekten de güçtür. Bu nedenle profesyonel böcek ilaçlama şirketlerinden destek almak gereklidir. Bu konuda günün her saati ilaçlama hizmeti veren böcek ilaçlama şirketleri bulunmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu böcek ilaçlama hizmeti alacağınız ilaçlama şirketinin Sağlık Bakanlığı çalışma ruhsatına sahip, ilaçlama konusunda yıllardır hizmet veren tecrübeli ve profesyonel ilaçlama şirketi olmasına dikkat edilmelidir.

Detaylı Bilgi...

Dezenfeksiyon hizmeti ve yöntemleri

Dezenfeksiyon hastalık yapıcı (patojen) organizmaların yok edilmesi veya etkisiz (inactive) hale getirilmesi işlemidir. Dezenfeksiyon bu yönüyle bakteri, algler, sporlar ve virüsler gibi tüm organizmaların yok edildiği sterilizasyon işleminden ayrılır. Gerçekte Dezenfeksiyon işlemi ile etkisiz hale getirilemeyen hastalık yapıcı organizmalarda bulunmaktadır.

Detaylı Bilgi...

Fumigasyon hizmeti

Fumigasyon, (Fumigation) bir tür zararlılardan korunma metodudur. Zararlı olduğu düşünülen haşere, böcek ve bakteriler, kapalı bir ortamda gaz halde kimyasal maddeler fumigant verilerek boğulur.

Detaylı Bilgi...

Böcek ilaçlama danışmanlık hizmeti

Biz imza böcek ilaçlama olarak bu sektöre olan güvenin tekrar kazanılmasını hedeflemekteyiz. Sağlık bakanlığından onaylı, insan sağlığına hiçbir zararı olmayan ilaçlar ile haşere sorunlarınıza çözüm getirmekteyiz. Sizlerin görüşleri bizim için çok değerlidir, memnuniyetinizi veya hassasiyetinizi bizimle paylaşırsanız ilaçlama deneyimimize, sizlere daha iyi hizmet verebilmemize bir yorum ekleyerek yardımcı olabilirsiniz.

Detaylı Bilgi...

Böcek ilaçlamada kampanya

TSE ve Sağlık Bakanlığı Onaylı, Profesyonel Böcek İlaçlama Hizmeti;

İmza böcek ilaçlama' dan uygulama esnasında ve sonrasında koku bırakmayan Sağlık Bakanlığı onaylı kaliteli ilaçlarla düdAvrupa Standartlarında hizmet veriyoruz.

Detaylı Bilgi...

Fumigasyon Hizmeti

1- Vakumlu Fümigasyon: Fümigasyon uygulanacak ortamın havasının önce boşaıtılıp, sonra bu ortama hava gaz karışımının verilmesi yoluyla yapılan fümigasyona denilir. Özellikle paketlenmiş gıda maddeleri, pamuk ve tütün balyaları gibi sıkıştırılmış materyallerin fümigasyonunda kullanılan bir yöntemdir. Özel düzen, araç ve gereç gerektirmesi nedeniyle pahalıdır. Hızlı sonuç beklenen, dış satıma dönük malların fümigasyonu için yararlanılmaktadır.

2-Atmosferik Fümigasyon: Normal hava basıncı altında yapılan fümigasyon uygulamasına denilir. Basit, ucuz, fazla işgücü gerektirmeyen, değişik koşullar ve değişik ortamlarda uygulanabilen bir yöntem olması nedeniyle yaygın bir kullanılma alanına sahiptir. Atmosferik fümigasyon yönteminin uygulama biçimleri çeşitlidir.


A- Fümigatuvar(Gazlama Odası) Uygulamalarında:

1- Fümigasyonda Aluminium phophide etkili maddeli fümigantlar kullanılacaksa; Gerekli miktardaki fümigant oda veya ürün içine dağıtılarak kapı kapatılır. Vantilasyon düzeni bir süre çalıştırarak gazın dağılması sağlanır. Aluminium phosphide etkili maddeli fümigantlar hububat fümigasyonu için çelik yada beton silolarda ürün içine verilerek uygulanır.

2- Fümigasyonda Methyl Bromide Kullanılacaksa; Odanın kapısı kapatılır. Gerekli miktardaki fümigant bir hortum aracılığı ile gaz verme deliğinden odaya sevk edilir ve vantilasyonla dağılımı sağlanır. Gazın odaya verilmesinde anahtar veya aplikatörden yararlanılır. Aplikatör ile gaz odasına uzanan hortum arasındaki musluk açılarak gazın odaya geçmesi sağlanır. Fümigatuvar gerekli süre kapalı tutulduktan sonra aspirasyon düzeni çalıştırılarak gazın bacadan tahliyesi sağlanır.


B-Çadır Altı Uygulamaları:

1- Kullanılacak fümigant Aluminium phosphide etkili maddeli ise; -Fümigant tabletleri yığına dağıtılır.

-Yığının üzeri çadırla örtülerek, çadırın etekleri kum torbaları ile sıkıca kapatılır.

2- Kullanılacak fümigant Methyl Bromide ise;

Ürün yığınına gaz dağıtım düzeni yerleştirilir. Bu düzen15 cm uzunlukta haç biçiminde bir metal boruya bağlanan 6 mm çaplı plastik hortumlardan oluşur. Hortumlardan 3 tanesi yığının iki yanı ve ortasına yerleştirilir. Yığın boyunca uzanan bu hortumlarda gaz çıkışı için 75 cm aralıklarla delikler açılmıştır. Borunun dördüncü ucu ise aplikatöre veya anahtar adı verilen bir gerece bağlıdır, Kutu içindeki sıvı Methyl Bromide bu borudan haç biçimli boruya, oradan da plastik hortumlara geçer ve ürün yığını içinde dağıtılır.

-Dağıtım düzeni hazırlandıktan sonra çadır yığın üzerine örtülür ve kum torbaları ile sıkıştırılarak kapatılır.

-Ürün için gerekli miktardaki fümigant çadır altına verilerek fümigasyon başlatılır.

-Fümigasyon süresi dolduktan sonra çadırın çevresindeki kum torbaları alınır. Çadır açılır. En az bir saat havalandırıldıktan sonra fümigasyon sona erdirilir.



C- Geniş Kapasiteli Un Fabrikalarında Hacim Fümigasyonu Uygulaması:

Tablet formundaki Aluminium phosphide etkili maddeli fümigantlar ve dichlorvos etkili maddeli preparatlardan yararlanılır. Uygulamanın yapılacağı fabrikaların meskun yerlerle bağlantısı olmaması ve kapı pencereleri kapatıldığı zaman gaz kaçırma olasılığı olmaması gibi özellikler taşıması gereklidir.

Fabrikanın tüm kapıları ve pencereleri ile dışa açık filtrasyon ve havlandırma boruları kapatılır. Fabrika içindeki tüm makinelerine, makineler arasında bağlantı sağlayan taşıma borularının kapakları açılır.

-Fabrika hacmi ve doza göre fümigant miktarı hesaplanır.

1- Uygulamada Aluminium phosphide etkili maddeli ve tablet formlu fümigant kullanılacaksa;

-Her 1 00 m2 alan için 1 m2lik naylon örtü veya çuval tüm ünitelerin tabanına dağıtılır.
-Fümigant verimine çıkış kapısına en uzak yerden, genellikle en üst kattan başlamak gereklidir. Tüpler açılarak tabletler önceden serilen örtüler üzerine dağıtılır. Tablet verimi ile çıkış kapısının kapanması arasındaki sürenin 1 saat olması gereklidir.

-Çıkış kapısının kapatılması fümigasyonun başlangıç zamanıdır. Fümigasyonda 1 tablet (3 g) m3 dozu kullanılırsa, fabrika 72 saat 3 gün, 2 tablet (6 g) m3 dozu kullanılırsa fabrika 24 saat süre ile kapalı tutulur. Süre dolduktan sonra kapı ve pencereler açılarak fabrika 1-2 saat havalandırılır.

Bu uygulamada ortalama sıcaklığın 16 0C’nin üzerinde olması şarttır. 2- Uygulamada Dichlorvos etkili maddeli preparatlar kullanılacaksa; Dichlorvoslu preparatlar 15 ml/100 m2 dozu ile uygulanır ve fabrikanın her 100 m3 boşluğu için bir litre su hesaplanarak ilaç su karışımı hazırlanır.

-ilaç yoğun bir sis tabakası meydana getirecek bir aletle atılmalıdır. 50 mikron zerre büyüklüğünde ilaç püskürten atomizörler kullanılabilir. -Mikrojet isimli sisleme aleti kullanılacak ise 4 veya 5 numaraya ayarlanarak çalıştırılmalıdır.
-Karışım, en üst kattan başlanarak verilir.
-ilaçlamadan sonra fabrika 12-16 saat kapalı tutulur. Bu süre sonunda 1 saat havalandırma yapılarak içeri girilir.

Dichlorvos uygulamaları için sıcaklığın 10 0C’nin üzerinde olması gereklidir.



D- Tütün Depolarında Hacim Fümigasyonu:

Bu uygulamanın ön koşulu yine kapı ve pencereleri kapatıldığında deponun gaz kaçırmamasıdır.

1- Uygulamada Aluminium phosphide etkili maddeli fümigantlar kullanılacaksa; -Deponun hacmi ve doza göre fümigant miktarı hesaplanır.

-Deponun çıkış kapısı dışındaki tüm kapı ve pencereleri kapatılır.
-Depo alanının her 1 00 m2 si için 1 m2 lik naylon örtüler depo tabanına serilir.
-Kullanılacak fümigant miktarı tüpler açılmadan, eşit miktarlar halinde örtülere dağıtılır.
-Çıkış kapısına en uzak noktadan başlayarak tüpler açılır ve tabletler örtüler üzerine uygulanır.
-Tablet verimi bittikten sonra çıkış kapısı da kapatılarak fümigasyon başlatılır.
-Fümigasyon süresi sonunda kapı ve pencereler açılarak depo en az bir saat süre ile havalandırılır.

2- Uygulamada Dichlorvos etkili maddeli preparatlar kullanılacaksa;

-Dichlorvos ile yapılacak uygulamalar, akşam üstü ve çalışma saatlerinin dışında yapılır.
-Böcek Yoğunluğu az ise haftada 1 kez tam doz çok ise haftada 3 kez yarım doz ile uygulama yapılır. (Dozlar ve ilaçlama zamanı için tütün ambar zararlıları bölümüne bakınız.)
-Deponun açılmasında bir zorunluluk yok ise kapalı olarak bekletilmesi daha iyi sonuç alınmasını sağlar.
-ilaçlama, en dip noktadan çıkış yönüne doğru daima geri adım atarak ileriye doğru püskürtmek suretiyle yapılır.
-Akşam üstü ilaçlanan depo sabahleyin işçiler çalışmaya başlamadan önce pencereler ve kapılar açılarak havalandırılır.



E- Ürün Bulunan Ambarlarda Hacim Fümigasyonu:
Ambarlanmış ürünlerde bulaşma görüldüğünde ambarın yapısı gaz kaçırmaz özelliğe sahipse ürün ambarda tutularak Aluminium phosphide etkili maddeli tablet formlu fümigantlarla hacim fümigasyonu uygulanır. Bu yöntemde bulaşık hububat, un, kuru meyve ve baklagillerin ambarlarda fümigasyonu için özel talimatlarda belirtilen doz, süre ve sıcaklık kombinasyonları kullanılır.

F- Polietilen Torba içinde Yapılan Fümigasyon Uygulamaları:
Küçük çaplı fümigasyonlar olup, özellikle bulaşık baklagillerin fümigasyonu için uygulanan yöntemdir. Ürün 100 kg. lık polietilen torbalara konulur. içine gerekli miktarda tablet yada pellet formundaki Aluminium phophide etkili maddeli fümigant verildikten sonra torbanın ağzı sıkıca bağlanır. Torba gerekli süre durduktan sonra açılarak ürün havalandırılır. Fümigantın bir tülbent bezi yada kağıt içine sarılarak torbaya verilmesi fümigant kalıntısının ürüne karışmasının önlenmesi yönünden yararlıdır.